Eşti părinte
Succes în noul an școlar!
Începutul anului școlar este aproape, așa că materialul cu psihologul clinician Mugur Ciumăgeanu este de actualitate pentru voi. Ce aveți de făcut când tinerii trec de la a fi copii la a fi adolescenți? Aflați în materialul de mai jos.
Dacă în acest moment copilul tău, care este la liceu sau în primul an la facultate, are nevoie să fie susţinut pentru a se pregăti mai bine în vederea bacalaureatului sau să se adapteze mai uşor la viaţa de student pentru a îşi putea continua studiile, ai ajuns în locul potrivit.
Aici vom posta informaţii care să te ajute să îţi sprijini copilul. Spre exemplu, poţi afla dacă liceul sau facultatea unde studiază face parte din proiectul ROSE. Acest proiect, care se derulează de câţiva ani, sprijină prin diverse activităţi elevii din licee să se pregătească mai bine pentru examenul de bacalaureat, precum şi studenţii din anul I pentru a-şi continua studiile şi a nu renunţa la facultate după primul an.
Aproape 900 de licee şi peste 40 universităţi au primit fonduri pentru a derula diverse activităţi de sprijin pentru elevi şi studenţi.
Spre exemplu, la nivelul liceelor, elevii beneficiază de:
Activități pedagogice și de sprijin
- ore remediale
- tutorat
- consiliere
- îndrumare/coaching
- dezvoltarea personală a elevilor
- îndrumare și orientare în carieră
- dezvoltarea de abilități socio-emoționale, precum și activități destinate elevilor din grupuri dezavantajate (elevi de etnie romă, elevi cu cerințe educaționale speciale, alți elevi cu risc de abandon crescut)
Activități extracurriculare
- vizite sau excursii de documentare
- stagii de practică/internship
- participare la diferite competiții
- activități destinate înființării/ dezvoltării de rețele școlare etc
Activități de renovare și dotare
- mici lucrări interioare de modernizare/reparații a spațiilor de școlarizare, cu impact redus sau fără impact negativ asupra mediului
- achiziții de bunuri în scop educațional (echipamente IT, software, echipamente, mobilier și alte materiale necesare pentru dotarea spațiilor de școlarizare)
Poţi verifica aici, dacă liceul în care copilul tău învaţă este un liceu ROSE.
Universităţile au creat centre de învățare cu scopul de a servi ca mecanism suplimentar de sprijin pentru studenții aflați în situație de risc. Aceste centre de învățare au fost proiectate luând în considerare principalii factori care conduc la rezultate slabe și abandon în primii ani universitari, ca spre exemplu: pregătirea precară din liceu, abilități reduse de învățare, acces limitat la conținuturi noi din domeniul de studii respectiv sau lipsă de familiarizare cu modul de desfășurare și conținutul activităților pedagogice de tip universitar.
Noi te încurajăm să îţi sprijini copilul indiferent dacă se pregăteşte pentru bacalaureat sau este deja la facultate. Deși părinții simt deseori că au puțină influență în anii adolescenței, cercetările din domeniu au arătat că sentimentele de competență, atât la băieți cât și la fete, sunt legate în mod direct de senzația de apropiere emoțională și de acceptare din partea părinților.
Mai mult, privind la viitor la o potenţială carieră, familia exercită o influenţă puternică asupra opţiunilor şcolare şi profesionale ale elevilor și studenților, atât prin transferul unor modele culturale și educaționale ale părinţilor către generațiile următoare, cât şi prin faptul că aceștia proiectează unele dintre ambiţiile și neîmplinirile lor în planurile de carieră ale elevilor. În lipsa unei tradiții consacrate și recunoscute a acțiunii procesului de consiliere școlară, rolul major al familiei în alegerile de carieră ale elevului/studentului este binecunoscut.
Ca atare, pe această pagină vei găsi informaţii şi resurse care să te ajute să îi fii alături copilului tău în alegerile pe care le face şi care îi vor afecta viitorul.