Toamna caldă și luminoasă îmbrățișează Iașul și studenții au început cursurile.
Bobocii de la Facultatea de construcții se îndreaptă cu emoție și curiozitate către amfiteatrul în care își vor desfășura primul curs. Printre ei, merg de mână Andreea și Andrei. Sunt tineri, sunt frumoși, sunt îndrăgostiți și își urmează visul parcă plutind pe aripi de fericire. Și totuși, cine sunt ei?

Sunt foștii elevi ai Liceului Tehnologic Nicolae Bălcescu din Flămânzi, județul Botoșani. Ambii au învățat în clase de liceu tehnologic, Andrei urmând calificarea tehnician în agricultură, promoția 2019 și Andreea calificarea tehnician ecolog și protecția calității mediului, promoția 2020.
Pentru fiecare dintre ei, finalul liceului însemna doar obținerea diplomei de studii medii. De obicei, cei care vin la clasele de liceu tehnologic au acest țel. Notele mici obținute la Evaluare națională le fură visul de a avea o diplomă de bacalaureat – pare prea greu, prea dificil, prea multă luptă. Nu lipsește aplecarea profesorilor de a-i forma. Ei, elevii, au acea apatie, acea delăsare venită din perspectiva elevului sub forma: ”atâta pot, nu am cum să fac mai mult, bine că am ajuns măcar aici. Și apoi, sunt primul din familie care termin un liceu.” Și este adevărat! Și Andreea și Andrei sunt din familii în care nimeni nu a trecut de absolvirea unei școli de ucenici sau de arte și meserii iar studiile lor au fost susținute cu banii câștigați în străinătate de tații care au prestat munci necalificate. Ce să mai povestim de bunicii care s-au ocupat numai cu lucru în agricultură, acea agricultură grea sfâșietoare cu calul și cu plugul.
Toată perspectiva de început de liceu a acestor doi tineri a fost schimbată de participarea lor în proiecte desfășurate cu fonduri europene.

În 2018 Andrei a participat la proiectul de mobilitate VET din cadrul programului Erasmus+ STAGII DE PRACTICA ÎN SPAȚIUL EUROPEAN-OPORTUNITATE DE DEZVOLTARE SOCIO-PROFESIONALĂ ȘI PERSONALĂ.
Cele două săptămâni de practică în agricultură efectuate la o fermă din Barcelos, Portugalia l-au făcut să înțeleagă cât de grea este munca cu o minimă calificare, cât de important este să ai o pregătire superioară pentru a-ți găsi un loc de muncă bine plătit. Și atunci a început lupta! A finalizat studiile în 2019 și a obținut diploma de bacalaureat în toamna lui 2020. Nu a fost ușor, dar alături de el a fost Andreea.

Andreea, care în clasa a XII-a a avut șansa de a participa la activitățile remediale la disciplina matematică, desfășurate în cadrul proiectului ROSE implementat în liceu. Orele de pregătire au adus o clarificare, o așezare temeinică a cunoștințelor dobândite la ore astfel încât ideea de a lua bacalaureatul nu a mai fost ceva de neatins. În toamnă visul a fost realizat și pentru ea.

Și pentru că au înțeles cât de important este să ai un sprijin, ambii sunt înscriși în programul ROSE din cadrul facultății și cu siguranță în anul II se vor înscrie în programul Erasmus+ din cadrul facultății.
Este toamnă, este cald și este frumos și Andreea Avătămăniței și Andrei Vichiriuc, foștii elevi ai Liceului Tehnologic ”Nicolae Bălcescu” din Flămânzi, județul Botoșani, merg de mână către Facultatea de construcții ca într-o poveste în care zâna cea bună îndeplinește dorințele copiilor îndrăzneți.

Prof. Ștefănucă Mihaela
Fost-coordonator ROSE
Proiectul privind Învățământul Secundar (ROSE)
Schema de Granturi pentru Licee
Beneficiar: Liceul Tehnologic ”Nicolae Bălcescu”, Flămânzi, județul Botoșani,
Titlul subproiectului: Pași spre viitor
Acord de grant AG 866