În calitate de profesor de limba și literatura română, am desfășurat activități remediale în cadrul proiectului ROSE. Din interacțiunea mea cu elevii participanți, am constatat că toate activitățile realizate au fost benefice, au venit în sprijinul elevilor cu posibilități materiale reduse, oferindu-le șansa de a participa gratuit la ore de pregătire suplimentară în vederea susținerii examenului de bacalaureat.

La aceste ore au participat elevi din clasele IX-XII. Am remarcat un real progres la examenul de bacalaureat, fiind obținute multe note de promovare, note de la 5 la 9,70,  la toate disciplinele de examen.

Am început să desfășor aceste ore remediale în anul școlar 2018-2019, primul an de proiect. Timpul a trecut, iar eu am încercat să mențin legătura cu mulți dintre absolvenții noștri, în special cu aceia care au participat la diverse activități desfășurate în cadrul acestui proiect.

Mărturisirile pe care mi le-au făcut m-au bucurat, m-au emoționat, mi-au creat o stare de o imensă satisfacție. Am conștientizat utilitatea acestor ore, impactul pe care l-au avut în devenirea acestora.

Am să redau câteva dintre confesiunile foștilor mei elevi, oameni de nădejde azi, cu aspirații înalte, aflați pe calea desăvârșirii.

 • „Mă număr printre absolvenții Colegiului Tehnic ,,General Gheorghe Magheru” din Târgu-Jiu, acum studentă la Facultatea de Drept a Universității din Craiova. Am ajuns acolo unde am dorit, deși, inițial, nici nu îndrăzneam să visez.
  Acest lucru a fost posibil datorită unor Oameni Speciali din școala mea, care mi-au vorbit despre proiectul ROSE, eu alegând să particip la o serie de activități desfășurate aici.
  Rezultatele au venit firesc, am reușit să obțin o medie foarte bună la examenul de bacalaureat, note mari la toate disciplinele de examen. Sprijinul primit a fost esențial și m-a învățat că trebuie să lupt, să înțeleg că Bacalaureatul reprezintă o etapă foarte importantă din viață, că are legătură cu devenirea noastră.”
 • „Sunt un fost absolvent al Colegiului Tehnic ,,General Gheorghe Magheru” și am intrat în această școală cu o medie foarte mică, sub 5.
  Orele de pregătire suplimentară la care am participat  în cadrul proiectului ROSE m-au ajutat mult, m-au ambiționat și, astfel, mi-am propus să îmi schimb atitudinea față de învățătură și să îmi doresc să promovez examenul de bacalaureat.
  Tristețea mă copleșea de multe ori, când, la orele de curs, elevii cu rezultate bune erau apreciați, felicitați, obțineau note mari, iar noi, cei cu rezultate slabe, eram stigmatizați, amenințați de corigențe. Am reușit să demonstrez că pot, că vreau să mă autodepășesc. Și am reușit să obțin note bune la examenul de bacalaureat.
  Mulțumirile mele se îndreaptă și către inițiatorii acestui proiect, deoarece proiectul oferă șanse mari și elevilor cu posibilități materiale reduse.”
 • „Eram o persoană introvertită, puțin sociabilă, dornică de izolare, fără idealuri.
  Am avut șansa de a participa la ore de consiliere și dezvoltare personală, desfășurate în cadrul proiectului ROSE. Impactul a fost unul neașteptat, cursul vieții mele schimbându-se, am reușit să mă transform într-o altă persoană.
  Am devenit un om interesat de ce se întâmplă cu mine, dar și cu cei din jurul meu, am început să comunic, să socializez, să fiu bun și generos. Am reușit să promovez examenul de bacalaureat.
  Și pentru toate acestea, doresc să spun MULȚUMESC tuturor celor implicați în acest proiect. ”

Proiect ROSE
Subproiect „VIITORUL MEU!”
COLEGIUL TEHNIC „GENERAL GHEORGHE MAGHERU”
Prof. Mărgulescu Marcela Carmen