De la visul unui adolescent/ elev, la realizările unui/de adult. Așa ar descrie succesul școlar membrii echipei ROSE din Liceul Teoretic Bilingv Ita Wegman din București. Beneficiari ai unui grant ROSE, de 315.000 de lei, cei aproape 600 de elevi, cele 8 cadre didactice și echipa de management a proiectului și-au propus să pună bazele unui radio care să facă vocea elevilor auzită în liceu.

Astfel, acțiunile propuse de proiect au stârnit interesul elevilor din liceu, lucru care a condus la creșterea celor implicați în proiect. Dacă în anul școlar 2017-2018 grupul țintă număra 104 elevi, în anul școlar 2021-2022, numărul acestora este cu 21% mai mare, ajungând la 126.

Evoluția membrilor grupului țintă în perioada 2017-2021. Sursă: Liceul Teoretic Bilingv Ita Wegman

Proiectul, care a ajuns, pe parcursul celor cinci ani la 582 de elevi – 43 dintre aceștia făcând parte din grupuri dezavantajate – și-a propus, printre altele, să le ofere competențele cheie în vederea promovării examenului de bacalaureat, prin participarea la ore de pregătire suplimentară și să contribuie la creșterea calității vieții acestora, prin organizarea unor programe de dezvoltare personală. De asemenea, obiectivele proiectului au mai urmărit să stimuleze dezvoltarea armonioasă a elevilor, prin amenajarea prietenoasă a spațiilor frecventate de aceștia, dar și să formeze o echipă de minimum 15 tineri cu competențe de comunicare, care să constituie redacția postului de radio al școlii.

Sesiuni de coaching, cursuri de limbi străine și certificări ECDL – oferta ROSE pentru elevii LTBIW

De altfel, elevii au fost parte activă în conturarea și dezvoltarea proiectului, fiind provocați, pe măsură ce se implicau în activități, să propună, la rândul lor, obiective pe care să le atingă, prin efort propriu. Dintre acestea, amintim cunoașterea sinelui, înțelegerea și îmbunătățirea relațiilor cu colegii și a celor din familie, gestionarea eficientă a timpului, modalitățile de gestionare a emoțiilor sau metode prin care poate fi evitat bullying-ul.

În cifre, proiectul ROSE pentru Liceul Teoretic Bilingv Ita Wegman arată următoarele:

  • 1.164 de ore remediale pentru următoarele materii: limba și literatura română, limba germană, limba engleză, matematică, istorie, geografie și competențe digitale;

  • 280 de ore de sesiuni de coaching și dezvoltare personală, la care au participat, în medie, 115 liceeni/ an școlar;

  • 120 de ore de activități de consiliere, orientare profesională și în carieră, la care au participat, în medie, 54 de elevi/ an școlar;

  • 40 de ore de cursuri și 10 ore de practică în domeniul jurnalismului și comunicării media;

  • 15 materiale publicate pe blog-ul proiectului;

  • 3 articole selectate pentru revista școlii;

  • 1 articol participant la Concursul național de literatură și jurnalism sportiv „Un condei numit Fair-play”,

În plus, pe lângă toate aceste realizări, pe parcursul celor cinci ani de desfășurare a proiectului, 11 liceeni au obținut certificate de limba engleză, 10 elevi au obținut certificate de limba germană, iar ECDL – Permisul European de Conducere a Computerului (European Computer Driving Licence) a fost obținut de patru elevi.

Mai multe detalii cu privire la implementarea proiectului ROSE în cadrul Liceul Teoretic Bilingv Ita Wegman din București pot fi consultate în documentul disponibil aici.

Denumire sub-proiect: VIAȚA – Vis.Ideal.Aspirație.Țintă.Adult

Acord de grant nr. SGL/RI/40/27.06.2017

Liceul teoretic bilingv ITA WEGMAN