Evenimentele din luna martie 2022, parte din campania de conștientizare cu privire la importanța educației pentru reușita educațională și personală a tinerilor

Pentru ROSE, februarie 2022 a fost o lună plină de evenimente, organizate de echipa de comunicare în cadrul campaniei dedicate profesorilor ROSE și, prin aceștia, întregii comunități ROSE. Șase evenimente, cu sute de participanți la fiecare dintre acestea, au adus împreună oportunitatea de a dezbate și rafina idei valoroase din sfera educației, din care am învățat, cu siguranță, împreună.

Continuăm să construim o comunitate ROSE puternică și deschisă spre învățare și în martie, prin LUNA ELEVILOR ȘI STUDENȚILOR ROSE. Astfel, marți, 1 martie 2022, echipa de comunicare a proiectului ROSE a lansat, ca parte din campania de conștientizare cu privire la importanța educației pentru reușita educațională și personală a tinerilor, „Luna elevilor și studenților ROSE”. Evenimentul de lansare a avut loc online, începând cu ora 18:00, și și-a propus să aducă în atenția participanților agenda atelierelor organizate pe parcursul lunii martie 2022.

Astfel, lect. univ. dr. Oana Moșoiu, coordonator intervenții sistemice în cadrul Unității de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă a Ministerului Educației, a prezentat, în cadrul evenimentului organizat sub deviza „Îndrăznește să visezi!”, activitățile organizate de echipa de comunicare a proiectului ROSE pentru elevi și studenți.

De altfel, „chiar prin sloganul Ai școală, ai partea ta de viitor ne propunem să îi încurajăm pe elevi și pe studenți să-și urmeze visurile și să lupte pentru ele. Noi, cei din comunitatea ROSE, credem că unul dintre aceste visuri poate fi acela de a-și termina cu bine studiile liceale, de a susține și promova examenul de Bacalaureat și de a fi admiși la programele de studii ale universităților. Astfel, vom organiza pe parcursul lunii martie 2022 o serie de evenimente dedicate descoperirii poveștilor vieții de elev și de student, dar și momentelor cheie și a zbaterilor în drumul de la statutul de elev la cel de student”, a remarcat lect. univ. dr. Oana Moșoiu în deschiderea evenimentului.

Ce evenimente am pregătit pentru elevi și studenți?

Miercuri, 9 martie 2022, începând cu ora 17:30, echipa de comunicare a proiectului ROSE dă întâlnire elevilor și studenților la un Masterclass de motivare. Susținut de Andreea Vasiliu, Fondator www.hranitor.ro – platformă cu resurse de dezvoltare personală și relațională pentru adolescenți și adulți și al Asociației Outer EDU – organizație non-profit dedicată programelor care susțin elevii, profesorii și părinții din școlile de stat, și co-moderat de Ioan Miclea, membru în echipa de comunicare ROSE, evenimentul urmărește să motiveze elevii și studenții să-și dorească mai mult, să depășească obstacolele întâmpinate pe parcursul procesului de învățare.

Astfel, în cadrul masterclass-ului, vor fi prezentate „beneficiile” pe care acțiunea de „a învăța” le aduce elevilor și studenților: o mai bună stimă de sine, o imagine de sine mai bună, dar și încredere mai mare în forțele proprii.

Luni, 28 martie 2022, începând cu ora 18:00, elevii și studenții sunt așteptați să participe la atelierul Studenți pentru elevi. Moderat de Cătălin Ionuț Bîrsan, trainer și lucrător de tineret și co-moderat de Ioan Miclea, membru în echipa de comunicare ROSE, evenimentul va aduce împreună studenți ROSE și asociații studențești implicate în proiecte ROSE, care le vor vorbi elevilor despre cum au reușit să depășească momentele grele, cine i-a sprijinit, cum este drumul de la viața de elev la cea de student și nu numai.

De ce ai ales să studiezi la facultate?”, „Care sunt provocările vieții de student?” sau „Cum a fost trecerea de la viața de elev la cea de student?” sunt doar câteva dintre întrebările care își vor găsi răspunsuri în cadrul atelierului.

Îndrăznește să visezi!

În plus, la finalul fiecărei săptămâni din luna martie, veți regăsi pe paginile Proiectului ROSE din Social Media (Facebook & Instagram), dar și pe website-ul www.rose-edu.ro, testimoniale video cu și pentru elevi și studenți, în care aceștia povestesc despre experiența lor în proiectul ROSE. Totodată, pe întreg parcursul lunii martie, comunicarea va fi îndreptată spre promovarea materialelor video care îi încurajează pe tineri să viseze, să învețe și să lucreze pentru visurile lor.

De asemenea, tot în luna martie 2022, echipa de comunicare a proiectului ROSE va organiza și un Hackaton ROSE, despre care vom oferi detalii în curând.

În urma tuturor evenimentelor organizate pentru elevi și studenți, se vor emite acestora certificate de participare. Menționăm că evenimentele sunt dedicate tuturor elevilor și studenților, nu doar celor participanți în proiecte ROSE.

Dublă lansare: Luna elevilor și studenților ROSE și Rețeaua ambasadorilor ROSE

Odată cu evenimentul de lansare a „Lunii elevilor și studenților ROSE”, echipa de comunicare a proiectului ROSE a lansat și „Rețeaua ambasadorilor ROSE”, nominalizând și primele două persoane care primesc statutul de Ambasadori ROSE: mentorii ROSE Paula Mihai (Buzău) și Carmina Vakulovski (Brașov).

Implicarea ambasadorilor ROSE în promovarea proiectului va consta în organizarea a cel puțin două evenimente la nivel local în lunile martie – aprilie 2022, destinate unui public mixt de profesori, elevi și studenți: ROSE și non-ROSE, cu mențiunea că cel puțin unul dintre ateliere va prezenta ghidurile pedagogice ROSE și/ sau va avea la bază activități care reflectă informațiile și recomandările existente în acestea.

Candidatura la statutul de Ambasador ROSE se va realiza prin transmiterea unei propuneri de evenimente ce urmează a fi organizate la nivel local, precum și a modului în care acestea vor fi promovate la nivel local sau al comunității școlare. Aceasta va fi încărcată într-un formular online până la data de 10 martie 2022. Ulterior, după desfășurarea evenimentelor propuse, candidații vor trebui să prezinte raportul organizării acestora, care va conține dovezi cu privire la publicul mixt participant și la promovarea proiectului ROSE prin multiple canale media, inclusiv social media.

Ambasadorii proiectului ROSE

  • Vor avea statutul onorific de parteneri cheie în efortul de promovare a proiectului, de comunicare și diseminare a principiilor și valorilor ROSE;

  • Vor primi Diplomă de Ambasadori ROSE;

  • Vor fi promovaţi și recunoscuți cu acest nou rol, inclusiv pe site-ul www.rose-edu.ro;

  • Vor fi incluși în Harta Ambasadorilor ROSE, disponibilă public pe site-ul proiectului;

  • Vor putea utiliza pe Facebook elemente grafice dedicate din care să reiasă calitatea de Ambasador ROSE;

  • Vor fi cunoscuți de către publicul larg prin intermediul unei multitudine de canale de comunicare, inclusiv prin newsletter-ul proiectului.

Nu în ultimul rând, pentru promovarea evenimentelor din „Luna elevilor și studenților ROSE”, echipa de comunicare a pregătit un kit de comunicare, dedicat atât elevilor, studenților, cât și cadrelor didactice. Kit-ul poate fi descărcat de aici și conține calendarul evenimentelor din cadrul „Lunii elevilor și studenților ROSE”, afișele evenimentelor, materiale motivaționale, testimoniale video de la Alumni ROSE, cover-uri pentru paginile de Facebook, dar și ghidurile pedagogice dezvoltate în cadrul proiectului.

Distinctiv între toate proiectele de educație, Proiectul privind Învățământul Secundar (Romania Secondary Education Project – ROSE) este o intervenție complexă, care şi-a propus să reducă rata de părăsire timpurie a școlii, să îmbunătățească tranziția de la liceu la facultate și să crească gradul de retenție în primul an universitar în instituțiile de învățământ sprijinite. Pe de altă parte, ar fi de menționat că anii 2020 și 2021, care au stat sub spectrul pandemiei de COVID-19, au generat și pentru ROSE- ca și pentru toate sistemele naționale de educație- activități preponderent online, cu sprijin constant acordat comunităților educaționale din licee (prin echipamente electronice oferite școlilor – peste 59.000 de laptopuri puse la dispoziția elevilor care nu au echipamente proprii, peste 5.700 de camere pentru videoconferințe și peste 4.300 de table interactive – și suportul mentorilor) și cu un efort colectiv de adaptare a procesului de predare- învățare- evaluare la provocările educației mijlocite de tehnologie.

Mai multe informații despre evenimentele organizate de ROSE în cadrul campaniilor de sensibilizare a profesorilor, elevilor și părinților pot fi consultate pe site-ul www.rose-edu.ro, pe paginile de Facebook și Instagram ROSE, dar pot fi solicitate și la adresa de mail office@edu-rose.ro.