Încredere în viitor – Liceul Tehnologic „Ferdinand I”, Curtea de Argeș
Proiectul a fost propus de mentorul Tanislav Maria Cristina, care declară: „Școala, prin rolul său, este una din instituțiile centrale ale comunității, are funcții specifice, dar nu poate funcționa și nu se poate dezvolta fără a ține cont de specificul comunității, o entitate socială globală în care legăturile dintre membri sunt foarte strânse, iar sentimentul de grup este foarte puternic. Ideea de parteneriat între școală și comunitate trebuie să se bazeze pe principiul complementarității serviciilor sociale oferite de către diverse organizații care activează în comunitate. Succesul parteneriatului școală-comunitate locală este bazat pe legătura permanentă, constantă între agenții comunitari și reprezentanții unității școlare.
Obiectivele proiectului sunt :
OS1: Reducerea absenteismului prin motivarea elevilor ce provin din zone defavorizate
OS2: Eficientizarea procesului instructiv – educativ în vederea creșterii procentului de bacalaureat prin realizarea unor activități extrașcolare antrenante
OS3: Creșterea procentului de absolvenți care își continuă studiile prin învățământ universitar optând pentru acele domenii în care să își pună în evidență calitățile
I.. Pe 15 octombrie, de la ora 9.00, în Orașul Regal s-au derulat activități dedicate Centenarului Încoronării, un rezultat lăudabil al fructuoasei colaborări dintre conducerea Liceului Tehnologic „Ferdinand I” – prof. Andra-Carmina Michai, și Filiala Județeană Argeș „Posada” a C.M.R.R., reprezentată prin președinte, col. (rtr.) Laurențiu Domnișoru. Dintre participanții implicați activ amintim de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Filiala Județeană Argeș Cultul Eroilor „Regina MARIA” (președinte col. (rtr.) Nicolae Mazilu), Muzeul Județean de Istorie (manager, istoriograf prof. dr. Cornel Popescu) și Corul Veteranilor „Mihai Viteazul” Pitești (dirijor col. (rtr.) Nicolae Perniu). În rândul invitaților s-au înscris: Principele Nicolae al României și soția sa Alina – Maria, academicianul Gheorghe Păun, Trustul de Presă Argeș Expres prin redactorul șef – subsemnata, artistul plastic Constantin Samoilă, poetul Constantin Mândruță, managerul Centrului de Cultură și Arte „George Topîrceanu, Silviu Gherman, solistul Grațian Bădescu, viceprimarul municipiului Ștefan Dumitrache, șeful de stat major al B.33 V.M., lt.col. Constantin Cârjan, profesori și elevi din cadrul Liceului Tehnologic „Ferdinand I”, membri ai Filialei Argeș „POSADA” a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, cetățeni ai municipalității și iubitori ai Monarhiei.
Astfel, am oferit din nou comunității locale un prilej de bucurie implicănd parteneri importanți ai liceului nostru.
- Club tematic este un tip de activitate ce își propune dezvoltarea cunoștințelor elevilor și încurajarea acestora pentru continuarea activității în vederea absolvirii examenului de bacalaureat. S-au fixat și sistematizat cunoștințele primite anterior, s-au vor realiza aplicații practice. Cluburile au un caracter transdisciplinar și au fost de tip dezbatere/argumentare, științific sau artistic. Rezultatele s-au observat atât prin participarea la Olimpiada națională ”Tinerii dezbat” cât și prin activitățile desfășurate în parteneriat cu Clubul ”Suflet Românesc„ iar activitățile vor continua pentru ca elevii să ofere comunității locale tot ce au învățat în acești ani.
II.1 Olimpiada națională ”Tinerii dezbat” a adus competițile de care elevii au nevoie pentru a se dezvolta după o lungă pandemie. Ne-am bucurat să obținem prima Mențiune luptând cu licee teoretice de renume ce au chiar în programa școlară o materie numită ”Dezbatere și arcumentare” iar noi am ajuns la un astfel de nivel cu ajutorul Clubului tematic din cadrul Proiectului ROSE. Un club tematic pe care o să îl ducem mai departe chiar și după terminarea proiectului.
- 2. Începând cu luna septembrie, s-au reluat întâlnirile lunare ale iubitorilor de cultură organizată sub genericul „Suflet Românesc” de către Revista „Suflet Românesc” (redactor – șef, prof. dr. George Baciu), Filiala Județeană Argeș „POSADA” a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere (președinte col. (rtr.) Laurențiu Domnișoru) și Liceul Tehnologic „Ferdinand I” (director prof. Michai Andra Carmina).
Prima ședință din noul „sezon” s-a desfășurat miercuri, 14 septembrie, programul urmând fidel tiparul tradițional: lansare de carte, momente muzicale, recital de poezie. La acest eveniment doi elevi ai liceului nostru și-au facut debutul: Moromete Raoul (XII A) și Dobrică Karina (XI A) încurajați și de numeroși colegi prezenți.
Acest tip de activitate are ca scop motivarea elevilor și îi ajută să învețe să își prezinte operele. Interacțiunea cu comunitatea locală este foarte importantă pentru ei fiind la vârsta la care se simt neînțeleși. Succesul primului eveniment s-a observat rapid prin faptul că la întâlnirea din data de 19 octombrie 2022 și-au recitat propriile poezii patru elevi ai liceului iar în sală ca să îi susțină au mai fost 15 elevi. Un eveniment ce se pare că le place din ce în ce mai mult elevilor și la care o să participăm cu drag mult timp de acum înainte pentru a păstra legătura cu comunitatea locală prin cultură.
Având mereu în minte cuvintele Regelui Ferdinand I: „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul ce domnește într-însa” și sprijiniți de Proiectul ROSE o să ducem mai departe cultura și o să ne formăm elevii păstrând legătura cu comunitatea din care facem parte.
- Activitate extrașcolară – Excursie de studiu (cu caracter instructiv-educativ, de fixare și de consolidare a cunoștințelor, activitate transdisciplinară).
I.1. Prima activitate de tip excursie s-a desfășurat în parteneriat cu Universitatea Politehnica București, atunci când am fost invitați să participăm la marele eveniment de prezentare a facultăților POLI BIO FEST ce s-a desfășurat în data de 27.05.2022. Astfel am ales să meargă elevi din clasele a XI-a și a XII-a proveniți din medii defavorizate iar faptul că ne-am atins toate cele trei obiective s-a văzut ulterior afișării rezultatelor la bacalaureat.
I.2. Șirul activităților a continuat cu o excursie ce a avut ca scop motivarea elevilor și implicarea lor în activități culturale ce ajută la dezvoltarea socio-emoțională a generației de mâine.
Excursia s-a realizat la Râmnicul Vâlcea unde am admirat orașul mergând pe jos spre obiectivele noatre, Muzeul Județean de Istorie și Casa de Cultură a Sindicatelor Râmnicu Vâlcea.
Ne-am aflat originile și am înțeles importanța cunoașterii istoriei și cinstirii celor ce au pus umărul la realizarea României de astăzi în Muzeul Județean de Istorie din Râmnicu Vâlcea.
Am avut deosebita plăcere să participăm la Premiera piesei de teatru ”Escu” de Tudor Mușătescu și jucată de actorii Teatrului Ariel din Râmnicu Vâlcea.
Autoritățile locale au susținut proiectul și ne-au acordat tot sprijinul iar acest lucru se va materializa în perioada următoare prin aducerea pe scena Casei de Cultură „George Topârceanu” din Curtea de Argeș a mai mulor spectacole jucate de actorii Teatrului Ariel din Râmnicu Vâlcea. Am realizat astfel un parteneriat pentru un viitor cultural între Liceul Tehnologic „Ferdinand I”, comunitatea locală reprezentată prin Casa de Cultură „George Topârceanu” și Teatrul Ariel din Râmnicu Vâlcea. Am reușit astfel, cu entuziasmul nostru să aducem comunității locale piesele de teatru pe care le pierduse și astfel să aducem bucurie multor argeșeni ce duceau dorul spectacolelor de altă dată.
I.3. Continuăm șirul parteneriatelor realizate cu instituții de învățământ superior, prin colaborarea cu Universitatea din Pitești prin participarea la două mari evenimente: Romanian Science Festival și Școala de toamnă. Două evenimente din care elevii au învățat foarte multe lucruri noi într-un mod neconvențional. Acest lucru i-a motivat și astfel avem mai mulți elevi care se pregătesc acum pentru olimpiadele din domeniul tehnic.
I.4. Excursia de la București desfășurată pe data de 25 septembrie 2022 ne-a conectat și mai mult cu istoria și a fost de fapt o documentare legată de evenimentul ce urma sa-l realizăm în data de 15 octombrie 2022. Activitatea organizată cu ocazia Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria a fost pentru liceul nostru o datorie morală și un moment de a ne conecta din nou cu comunitatea locală și implicarea partenerilor.
La București am vizitat Complexul Cotroceni, am urcat pe Arcul de Triumf de unde am putut să admirăm capitala României iar în final am urcat pe Colina Bucuriei vizitând Catedrala Patriarhală.